Fundacja PIKSEL, Kino Polska TV S.A. i Grupa Onet.pl S.A. stworzą wspólnie ZoomTV

KRRiT na posiedzeniu w dniu 5 listopada 2015 r. podjęła uchwałę o przyznaniu koncesji na rozpowszechnianie programu telewizyjnego drogą rozsiewczą naziemną w sposób cyfrowy w sygnale multipleksu ósmego spółce Cable Television Networks & Partners Sp. z o.o. Partnerzy potwierdzili, że nowy kanał ZoomTV będzie ściśle współpracował programowo z nadawcami  lokalnymi oraz z Grupą Onet.pl.

Kino Polska TV S.A. za kwotę 10 mln zł obejmie 49% udziałów w podwyższonym kapitale zakładowym Cable Television Networks & Partners Sp. z o.o. (CTNP), pod warunkiem doręczenia CTNP ostatecznej decyzji KRRiT przyznającej spółce koncesję w sygnale multipleksu ósmego na rozpowszechnianie programu telewizyjnego o charakterze uniwersalnym, prezentującego aktualne wydarzenia z różnych stron Polski, a także zawierającego audycje poświęcone idei samorządności i funkcjonowaniu lokalnych społeczności, edukacji obywatelskiej oraz poświęcone różnorodnym działaniom na rzecz interesu publicznego w warunkach pluralizmu poglądów politycznych. Obecnie wyłącznym udziałowcem CTNP jest Polska Fundacja Wspierania Rozwoju Komunikacji Elektronicznej PIKSEL. Fundacja, stworzona przez Polską Izbę Komunikacji Elektronicznej (PIKE), współpracuje z lokalnymi nadawcami telewizyjnymi, którzy od lat funkcjonują w swoich środowiskach, doskonale znają bieżące problemy swoich lokalnych społeczności oraz współpracują z samorządami. Fundacja będzie odpowiedzialna w Spółce za dostarczanie treści związanych z aktualnościami lokalnymi i publicystyką. Kino Polska zaś dostarczy pozostałe treści oraz zajmie się obsługą programową, redakcyjną i techniczną powstającego kanału ZoomTV.

Partnerem programowym ZoomTV będzie również Grupa Onet.pl S.A. ZoomTV wykorzysta materiały wideo przygotowywane przez dziennikarzy serwisów Grupy Onet.pl S.A.: informacyjne, ale także publicystyczne i rozrywkowe. Twórcy ZoomTV zapowiadają, że ich kanał będzie kładł nacisk na sprawy lokalne, samorządowe i obywatelskie, ściśle współpracując przy tym z organizacjami społecznymi i lokalnymi liderami opinii. Treści newsowe będą miały charakter pozytywny, a programy publicystyczne i poradnikowe będą  opierać się na atrakcyjnych, rozrywkowych formułach.

Kamil Gryko – Kino Polska TV S.A.
+48 695 076 242
kgryko@kinopolska.pl