42 Międzynarodowa Konferencja i Wystawa PIKE 2015

W imieniu własnym oraz Polskiej Izby Komunikacji Elektronicznej (PIKE) i Polskiej Fundacji Wspierania Rozwoju Komunikacji Elektronicznej PIKSEL serdecznie dziękujemy za udział w 42. Międzynarodowej Konferencji i Wystawie PIKE 2015.

Nasze tegoroczne spotkanie koncentrowało się wokół zagadnień Jednolitego Rynku Cyfrowego, zagrożeń jak i szans, które JRC niesie dla środowiska telekomunikacji, mediów i technologii. Chociaż przedstawiciele różnych firm z Polski i za granicy wskazywali na różne aspekty proponowanych regulacji, wszyscy zgadzamy się, że jedną z najważniejszych ale i najtrudniejszych kwestii jest sprawa praw autorskich. Bez należytego zabezpieczenia praw twórców, producentów, dystrybutorów treści, jak i firm oferujących rożne usługi dla branży TMT będziemy mieć do czynienia z piractwem i kradzieżą własności intelektualnej, oraz monopolizacją rynku przez największe firmy.

W dyskusji zwrócono też uwagę, że nadmierna regulacje i restrykcyjność prawa w tym zakresie może stać się hamulcem rozwoju mediów i środków przekazu cyfrowego. A przecież nie taka idea przyświeca twórcom JRC.

Mamy nadzieję, że te 3 dni dyskusji i spotkań w gronie ekspertów i profesjonalistów, oraz spotkań networkingowych, pozwoliły Państwu lepiej poznać zagadnienia z którymi wszyscy – zarówno dostawcy jak i użytkownicy - będziemy musieli się zmierzyć

Jeszcze raz gorąco dziękujemy za ten wspólnie spędzony czas i jednocześnie, już teraz, zapraszamy na kolejne spotkanie, które tym razem odbędzie się w Sopocie, w dniach od 10 do 13 października 2016.

Do zobaczenia za rok.

Jerzy Straszewski                                                         Włodzimierz Zieliński

Prezes PIKE                                                                  Prezes Fundacji PIKSEL

28 październik 2015