Znamy już zwycięzców XII edycji Konkursu dla Telewizji Lokalnych

Znamy już zwycięzców XII edycji Konkursu dla Telewizji Lokalnych „To Nas Dotyczy”. W Konkursie udział wzięło 31 telewizji lokalnych i regionalnych, które zgłosiły łącznie 163 materiały filmowe.

Celem Konkursu, który organizowany był już po raz 12, jest promowanie telewizji lokalnych oraz  zacieśnianiu współpracy między operatorami i lokalnymi nadawcami. Telewizje lokalne szczególnie związane z regionem swojego działania, są istotnym elementem budowania małych społeczności, nierzadko określanych mianem „Małej Ojczyzny”. Tworząc programy ukazujące najważniejsze w danym regionie tematy i omawiając problemy najprostszych ludzi, są głównym, a czasem i jedynym,  źródłem informacji dla milionów mieszkańców miasteczek i wiosek, pełniąc tym samym społeczną misję ambasadora i powiernika.

Współorganizatorem konkursu „To Nas Dotyczy” jest Fundacja Akademia Mediów.

Ogłoszenie wyników nastąpiło 12 maja, podczas uroczystej Gali w Teatrze im. Wilama Horzycy, w trakcie Ogólnopolskiej Konferencji Operatorów Komunikacji Elektronicznej, która odbywała się w Toruniu, w Hotelu Copernicus.

Materiały telewizyjne ubiegały się o nagrody w 4 głównych kategoriach:

1. „Moja Mała Ojczyzna” - kategoria Konkursu objęta Honorowym Patronatem Przewodniczącego Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji
  2. „News”
  3. „Nasza tożsamość – lokalne zwyczaje i obrzędy”
  4. „Bicie uczy, ale tylko złych rzeczy” - kategoria Konkursu objęta Honorowym Patronatem Pana Marka Michalaka - Rzecznika Praw Dziecka,

Warunkiem udziału w Konkursie było nadesłanie materiałów filmowych wyprodukowanych oraz wyemitowanych przez zgłaszającą Telewizję w okresie od 16 kwietnia 2014 roku do 4 kwietnia 2015 roku. Do udziału w Konkursie zaproszono również telewizje o zasięgu regionalnym, które mogły ubiegać się o nagrodę w kategorii „Moja Mała Ojczyzna”.

Przegląd materiałów nadesłanych na Konkurs dokonała Komisja Programowa, która wybrała  materiały telewizyjne nominowane do II etapu Konkursu. W składzie Komisji zasiadali:

- Ewa  Michalska, Dyrektor Konkursu, PIKE

- Halina Godecka – Fundacja Akademia Mediów,

- Juliusz Marek –Stowarzyszenie Polskie Telewizje Lokalne i Regionalne

W skład Jury, w II etapie Konkursu weszli:

-   Krzysztofa Grabowski – producent filmowy i telewizyjny – Przewodniczący Jury

- Barbara Turowska –Dyrektor Departamentu Monitoringu Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

- Jerzy Krzysztof Czerwiecki – dziennikarz Radiowy i telewizyjny, producent telewizyjny,  Dyrektor Agencji Produkcji Audycji Informacyjnych

-    Andrzej Mikołajczyk - "Tv-Sat-Magazyn", Uniwersytet Łódzki

Do oceny materiałów telewizyjnych zgłoszonych do kategorii objętej Honorowym Patronatem Rzecznika Praw Dziecka – „Bicie uczy, ale tylko złych rzeczy” w skład Jury zostały powołane osoby:

- Dorota Zawadzka – pedagog i psycholog, przez wiele lat wykładowca na Uniwersytecie Warszawskim podejmująca tematykę wychowania, popularna „Superniania”,

- Profesor Maciej Wojtyszko - reżyser teatralny, filmowy i telewizyjny, pisarz, autor sztuk,

- Barbara Kolago – Biuro Rzecznika Praw Dziecka, autorka przebojów dla dzieci,

- Robert Myśliński – autor książek dla dzieci.

W pierwszym etapie swojej pracy Jury wyłoniło po trzy nominowane materiały filmowe do Nagrody Głównej w każdej kategorii. W drugim etapie Jury wybrało spośród nominowanych po jednym Laureacie w każdej kategorii, który otrzymał statuetkę  „Kryształowego Ekranu”.

Nominowane i zwycięskie stacje w poszczególnych kategoriach:

KATEGORIA: „MOJA MAŁA OJCZYZNA” - kategoria ta została objęta  honorowym patronatem Przewodniczącego Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, który ufundował 3 nagrody w tej kategorii.

Przyznane zostały nagrody pieniężne w wysokości:

I miejsce – 5.000,00 zł

II miejsce – 3.000,00 zł

III miejsce – 2.000,00 zł.

Nominowane audycje w tej kategorii to:

1. Most 2014-  Telewizja Horyzont Słubice , autor  Mariusz Konopka
  2. Dej pozór – Telewizja Polska Oddział Katowice, autor: Izolda Czmok-Nowak
  1. Rzeczpospolita Iwonicka-    Telewizja  Obiektyw Krosno , autorzy: Bogdan Miszczak i Piotr Trznadel

Zwyciężyła  Telewizja Horyzont Słubice, II miejsce zajął materiał „Dej pozór”, a trzecie miejsce „Rzeczpospolita Iwonicka”.

KATEGORIA: „News

1. Sprzedają garnki w cenie auta  i nachalnie wabią emerytów-  Twoja Telewizja Morska Wejherowo , autor: Marlena Wilkowska
    1. Urzędowa gimnastyka   – Telewizja TOYA Łódź, autor: Jakub Wojtczak
  1. Manifestacja Stawna -   Wielkopolska Telewizja Kablowa Poznań, autor: Radosław Śledziński

Zwyciężyła  Wielkopolska Telewizja  Kablowa.

KATEGORIA:  „Nasza tożsamość – lokalne zwyczaje i obrzędy

1. Kaszubska Gwiazdka- autorzy: Marta Gerbatowska, Agnieszka Kostuch, Michał Malek,  Telewizja Kaszuby  Kościerzyna
  2. Na Goscenie – Verba Sakra - autor: Adam Hebel,  Twoja  Telewizja Morska Wejherowo
  3. Satyra wyborcza - autor: Arleta Bolda-Górna, Twoja  Telewizja Morska Wejherowo

Zwyciężyła audycja „Na Goscenie – Verba Sakra” przygotowana przez  Twoją  Telewizję Morską z  Wejherowa.

W ostatniej kategorii tegorocznego Konkursu zatytułowanej „Bicie uczy, ale tylko złych rzeczy”, która została objęta Honorowym Patronatem przez Pana Marka Michalaka - Rzecznika Praw Dziecka, Biuro RPD postanowiło nagrodzić audycje, które zajęły trzy pierwsze miejsca. Przyznane zostały nagrody pieniężne w wysokości: 5000, 3000 i 2000 złotych.

Nominowani w tej kategorii to:

1. Więzienie to nie zabawa  - autorzy: Izabela Raupis, Wojciech Szczerba, Andrzej Pieńkowski,  Telewizja Tomków Zgorzelec
  2. Szkoła zaufania- autor: Marlena Wilkowska,  Twoja  Telewizja Morska Wejherowo
    1. Błędne koło- autor: Arleta Bolda-Górna, Twoja Telewizja Morska Wejherowo

Zwyciężyła Telewizja Morska Wejherowo za „Błędne koło”, II miejsce zajęła Telewizja Tomków Zgorzelec, a III miejsce Twoja Telewizja Morska za materiał „Szkoła zaufania”.

Oprócz statuetek Kryształowego Ekranu stacje telewizyjne, które zwyciężyły w swoich kategoriach otrzymały również nagrody pieniężne. W kategoriach :News; oraz „Nasza tożsamość – lokalne zwyczaje i obrzędy”, nagrody dla laureatów, w wysokości 5000 złotych, ufundowała Polska Izba Komunikacji Elektronicznej.

W ramach XII edycji konkursu przyznana została również nagroda honorowego Kryształowego Ekranu dla telewizji lokalnej za całokształt działalności. Honorowy Kryształowy Ekran na wniosek komisji programowej otrzymała Telewizja Miejska ze Stalowej Woli.

Po raz drugi przyznano także nagrodę dla najbardziej rokującej produkcji, która zostanie pokazana na przyszłorocznych targach filmowych i telewizyjnych MIPDOC w Cannes. Nagrodą jest akredytacja uprawniająca do udziału w międzynarodowych targach filmu dokumentalnego MIPDOC i towarzyszącej konferencji, które odbędą się w kwietniu 2016 r. w Cannes oraz włączenie filmu do biblioteki cyfrowej MIPDOC i 2-dniowe zakwaterowanie podczas targów. Tę nagrodę otrzymała Telewizja Obiektyw z Krosna za „Rzeczpospolita Iwonicką”.

Fundatorem nagrody jest Reed Midem - organizator międzynarodowych targów filmowych i telewizyjnych MIPDOC, MIPTV i MIPCOM w Cannes.

Ostatnią nagrodę „Złotoustej Telewizji” przyznała dodatkowo Fundacja Akademia Mediów, która postanowiła zwrócić szczególną uwagę na język jakim posługują się dziennikarze telewizji lokalnych.

Nagrodę otrzymała Marta Ordakowska z Telewizji Olsztyn  za poprawność językową, umiejętność przekazu tekstu, poprawność intonacyjną a także sposób czytania pod materiały filmowe.

Zwycięskie telewizje otrzymały również zestawy płyt z efektami dźwiękowymi dla telewizji ufundowany przez  Bank Muzyki i Dźwięku PARIS MUSIC Poland.

Gratulujemy wszystkim nagrodzonym!

Dodatkowe informacje: